Günümüz 21. Yüzyılında evliliklerin üçte biri gibi ciddi bir bölümü boşanmayla sonuçlanıyor. Boşanmanın çocuğun ruh sağlığı üzerinde pek çok etkisi bulunuyor. Ayrılığın ardından anne-baba ile çocuklar arasında yeni bir düzen kurulur.
Boşanma süreci çocukları duygusal, sosyal, davranışsal, psikolojik, akademik ve finansal açıdan etkilemektedir. Boşanmış ebeveynler o dönemin getirdiği yoğunluk sebebiyle destek almak atlanan bir konu olabilmekte. Öfke sorunları, kuralları çiğneme, depresyon, kaygı, kaygı, düşük öz farkındalık, güven eksikliği, sosyalleşmede gecikme gibi sorunlar yaşarlar. Kuşkusuz boşanmanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri, ayrılığın erken dönemlerinde daha fazladır. Bu dönemde çevrenin olumsuz etkileri nedeniyle çocuklarda anne-babaya karşı kayıp duygusu, yalnız kalma korkusu ya da gerileme tepkileri yaşanabilir.
Çocukların boşandıktan sonra karşılaşabileceği sorunlar arasında ebeveynleriyle kötüleşen ilişkiler ve ebeveynlerinden duygusal destek kaybı, akademik performansın azalması, kaygı, mali sıkıntı ve depresyon yer alır. Ayrıca boşanmış ailelerin çocukları da sınıf arkadaşlarıyla bazı sorunlar yaşayabilmektedir. Çocuklar arkadaş grubu içinde kendilerini izole edilmiş ve yalnız hissedebilirler veya boşanma hakkında soru sorulduğunda kendilerini rahatsız hissedebilirler. Boşanmanın ardından çocuklar, birlikte yaşayan ve ayrılan ebeveynleriyle ilişkilerini yönetmek zorundadır. Velayet sahibi bir ebeveyn bir çocukla evlendiğinde, üvey ebeveynin/babanın çocuğun hayatına girmesine uyum sağlaması beklenir. Ayrıca çocukların sosyal çevrede kendilerini nasıl hissettiği ve algıladığı da psikolojik durumlarını etkilemektedir.
Sonuç olarak boşanma günümüzün bir gerçeğidir. Hem çift hem de çocukları bu süreci daha kolay atlatabilecek ve hayatlarının geri kalanında bu olaydan daha az etkilenmeleri sağlanabilir.
KLİNİK PSİKOLOG ASLIHAN KURT